Maailma peilinä

Maailma ihmisineen ei peilaa/anna Sinulle takaisin pelkästään sitä miten kohtelet maailmaa ja toisia ihmisiä, vaan ennen kaikkea sitä miten kohtelet ITSEÄSI, sekä mitä uskot itsestäsi ja maailmasta!

Tämä on meille kehittyvinä Sieluina yksi iso kompastuskivi, johon moni jää pitkäksikin aikaa jumittamaan matkallaan, ihmetellen miksi ei pääse eteenpäin, miksi aina törmää samanlaisiin epäoikeudenmukaisuuksiin tai muuten satuttavaan kohteluun ja hankaliin tilanteisiin, vaikka on itse tavallaan hyvinkin tiedostava ja rakkaudellinen.

Aina kun toistuvasti törmäämme tilanteisiin ja ihmisiin, jotka eivät tunnu hyvälle tai nostattavat hankalia tunteita, on aika kysyä – MITÄ TÄMÄ KAIKKI KERTOO MINULLE MINUSTA? Miten toimin itse itseäni kohtaan saman lailla? Mitä haluaa tulla näkyväksi, jotta tiedän vahvistaa ja tukea itseäni juuri tässä kohtaa, muuttaa jotain konkreettisesti toiminnassani?

Saatamme olla hyvinkin rakkaudellisia, ymmärtäviä ja hyväksyviä toisia kohtaan. Nousemme taistelemaan toisten oikeuksien puolesta ja ilmaisemme vahvastikin erilaisen kantamme. Seisomme läheistemme rinnalla ja annamme aikaamme loputtomasti toisille uhraten omia tarpeitamme ja jaksamistamme – töissä, perheessä, ystävien ja rakastettujen kanssa.

Ja vastaavissa tilanteissa itsemme kanssa saatamme jättää itsemme ihan yksin tunteinemme ja tarpeinemme – emme huomioi levon, yksin olemisen tai muun kaipaamamme tarvetta, ymmärrämme ja koemme myötätuntoa toisten tilanteista ja valinnoista samalla sättien ja piiskaten itseämme parempaan ja enempään. Käännämme selän itsellemme kun emme kykene, halua tai jaksa olla jotakin odotusten mukaista tai koemme inhimillisiä tunteita, jotka eivät kuitenkaan tunnu ehkä sopiville tilanteeseen nähden tai emme koe niitä aikuisen tunteiksi. Luovumme meille tärkeistä asioista, etteivät muut reagoisi tai kommentoisi negatiivisesti.

Kun meitä kohdellaan huonosti ja on tarkoituksenmukaista suuttua rajat laittaen, me ehkä lamaannumme ja jätämmekin itsemme yksin sen sijaan, että nousisimme itsemme rinnalle kertomaan omasta kokemuksestamme ja siitä miten haluamme itseämme kohdeltavan, sekä jos muu ei auta, niin viemme itsemme tilanteesta pois. Koemme ehkä ettei meillä ole oikeutta tai lupaa olla niin sanotusti itsekkäitä eli todellisuudessa itsestämme huolta pitäviä – itsemme parhaita ystäviä, tukijoita ja rinnalla kulkijoita.

Ja tämä on se mitä maailma ihmisineen peilaa meille takaisin – aina ja kaikissa tilanteissa, hyvässä ja ”pahassa”

Onko lähelläsi ihmisiä, jotka eivät kunnioita rajojasi ja omaa tahtoasi – miten sinä itse ohitat niitä? Etkö ehkä välitä, että sinulla on väsy, nälkä tai jano, kaipaat todellisuudessa rauhaa, lepoa ja olemista, kunnon ateriaa rauhassa ilman kiirettä, mutta toistuvasti ylität kehosi ja mielesi rajat pakottaen itseäsi eteenpäin. Suostut seksiin kumppanisi kanssa, vaikka todellisuudessa olisitkin kaivannut enemmän pelkkää läheisyyttä tai muunlaista yhteyttä.

Tiedät ehkä tarkkaankin, mitä sydämessäsi kaipaat, muttet suo sitä itsellesi, koska läheisesi saattaisivat olla pitämättä siitä tai olet oppinut ajattelemaan, että sellainen on pahaa itsekkyyttä.

Luovutko usein omasta kannastasi ja sinulle tärkeistä asioista, kun vastassasi on voimakastahtoisia ihmisiä? Niitä siis elämä kävelyttää eteesi, jotta näkisit tapasi toimia ja vastaisit haasteeseen löytää toisia toimintatapoja, ylipäänsä nähdä miten sinulla on tapana luopua itsestäsi tietynlaisissa olosuhteissa.

Petetäänkö luottamuksesi usein tavalla tai toisella – miten petät omaa luottamustasi toistuvasti? Lupaatko antaa itsellesi esim. olemisaikaa ja ilon hetkiä työn ja suorittamisen sijaan, mutta huomaatkin jatkavasi uurastamista tehtävästä ja velvollisuudesta toiseen? Lupaat ehkä jälleen kerran panostaa hyvinvointiisi, mutta löydätkin itsesi sohvalta makoilemasta tai syömästä epäterveellisesti. Saatat luvata itsellesi ettet enää ikinä vie itseäsi satuttavaan tai epätyydyttävään ihmissuhteeseen ja vähintään katkaiset sen siinä vaiheessa kun huomaat sellaisesta merkkejä, muttet kuitenkaan tee niin, vaan annat satuttamisen tai tyytymisen jatkua.

Kohtaatko jatkuvia vastoinkäymisiä tai hankaluuksia ihmissuhteissasi tai muissa sinulle tärkeissä asioissa? Kun tutkit tilannetta tarkemmin, saatat huomata ettet todella usko ja luota itseesi – kykyysi rakastaa tai olla rakastettavana, taitoihisi ja osaamiseesi esim. työelämässä tai siihen, että sinullekin on paikka ja tila tässä maailmassa juuri sellaisena kuin todella olet ja niiden asioiden kanssa, joita luonnostasi edustat.

Kannatko sisälläsi esimerkiksi tiedostamatonta tai käsittelemätöntä häpeää? Elämä suo polullesi tapahtumia, jotka aktivoivat tätä häpeää pintaan, ihmisiä, jotka painelevat häpeä nappuloitasi tai ihmisiä, joista kantavat itsessään paljon häpeää ja suorastaan loistavat sitä sinulle – jotta näkisit, ymmärtäisit ja saisit jälleen kerran mahdollisuuden eheytyä, toimia toisin, ottaa tällä kertaa oman voimasi käyttöösi, seistä tällä kerralla rinnallasi, suostua tällä kertaa häpeäsi äärelle katsomaan mistä on oikeasti kysymys.

Puhuvatko perheenjäsenesi ja läheisesi sinulle epäkunnioittavasti tai kohtelevat arvostamattomasti, vaikka otat heidät huomioon ja teet kaikkesi, jotta heillä olisi hyvä olla – millä hinnalla sen teet? Kohteletko sen takia ITSEÄSI epäkunnioittavasti arvojasi ja tarpeitasi sivuuttaen? Toiminnallasi kerrot heille sanattomasti tahtomattasi, ettei sinun arvoillasi ja tarpeillasi ole niin väliä. Saatat toistuvasti vaatiakin oikeuksiasi, muttet kuitenkaan TOIMI toisin, esim. ottamalla itsellesi tilaa ja aikaa, kieltäytymällä velvollisuuksista, joita muutkin voivat hoitaa yms.

Kohtaatko ihmisiä, jotka ovat kykenemättömiä vastavuoroiseen ja tasapuoliseen kanssakäymiseen? Olet ehkä usein kuunteleva osapuoli, tapaamiset ja yhteinen tekeminen sovitaan toisen ehdoilla – miten suljet korvasi itseltäsi, etkä ota huomioon ja vakavasti mitä ja miten haluaisit oikeasti tehdä? Onko sinulla edes oikeutta tai lupaa haluta? Onko sinulla oikeutta haluta erilaisia asioita kuin toinen ihminen ja jopa kieltäytyä sellaisesta mistä et pidä, vaikkei siihen olisi muuta syytä kuin ettei tänään huvita?

Vai kohtaatko kenties ihmisiä, joilta saat valtavasti rakkautta, hyväksyntää ja huomioimista, joiden johdosta koet suorastaan velvollisuudeksesi vastata niihin, ettet pahoittaisi toisen mieltä tai olisi epäkohtelias? Ja sisäinen todellinen olosi kuitenkin kertoo sinulle, ettei tämä ihminen ole sellainen, jonka kanssa haluaisit pitää enemmän yhteyttä tai järjestää tapaamisia tai et ainakaan halua olla yhtä usein tekemisissä kuin toinen haluaa. Onko sinulla oikeutta ja lupaa kuulla itseäsi ja asettaa rajoja silloinkin kun toiset ovat aivan ihania ja ystävällisiä? Saatat ehkä itse käyttää ystävällisyyttä ja rakkaudellisuutta saadaksesi toiset toimimaan haluamallasi tavalla. Jos tämä on haastekohtasi, huomaat olevasi useinkin tämän kaltaisissa tilanteissa suostuneena johonkin, jota et todellisuudessa olisi halunnut.

Tai onko sinulle tuttua, että aina kun vihdoin sallit itsellesi jotakin kivaa se menee jotenkin mönkään, peruuntuu tai epäonnistuu? Jossain syvällä saatat kokea syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa, että olet sallinut itsellesi jotain muuta kuin velvollisuuksien täyttämistä ja tämä todellinen ajatuksesi nyt heijastuu näkyvään maailmaan.

Esimerkkejä voisi keksiä loputtomasti, ehkä saat kuitenkin kiinni mitä ajan takaa. Maailma ja kanssa ihmiset tarjoavat meille peiliä joka ikinen hetki arjessamme avuksemme, kun vain tajuamme sitä katsoa. Voitko luopua elämän henkilökohtaistamisesta ja epäoikeudenmukaisuuden näkökulmasta silloinkin kun kohtaat vaikeitakin haasteita ja koet tunnetason kipua tai epämukavuutta? Voitko nähdä joka tilanteessa elämän tarjoaman mielettömän lahjan, jonka kautta pääset katsomaan sitä missä olet menossa itsesi kanssa Sielusi näkökulmasta? Miten voisit muuten tietää, missä kaivataan vielä rakkautta, irti päästämistä, armoa, hyväksyntää, voiman ja rajojen vahvistamista, anteeksiantoa, myötätuntoa, silmien aukenemista, tiedostamista, valoa pimeyteen ja toisenlaisia toimintatapoja! Katso siis elämääsi puhtaana peilinä omasta itsestäsi arvottamatta sitä hyväksi tai pahaksi. Se on sitä mitä se on, jotta näkisit sen mitä sinun on nähtävä  – ei lannistuaksesi  ja tunteaksesi itseäsi huonoksi  vaan päästäksesi eteenpäin Sielusi matkalla kohti aidointa ja todellisinta mahdollista Itseäsi.

ELÄMÄ TAPAHTUU MINUA VARTEN, EI MINULLE!

…Sari

 

Jätä kommentti