Juttu Keski-Uusimaassa 11.5.

Päivin hermosto käy ylikierroksilla kiireestä ja melusta – ”Lääkäri kirjoitti kolmiolääkkeitä ja sanoi, että syy on tunnepuolella”

Aistiherkkä Päivi (vas.) ei anna enää ikävien tunteiden jäädä möykyksi rintaan. Tunnekehoterapeutti Sari Saarion asiakkaista iso osa on erityisherkkiä.

Tunteminen on aina myös kehollinen kokemus. Rakastuminen tuntuu lämpönä kaikkialla ja kauhuleffa karmii selkäpiitä.

Tavallista on, että kipeät ja ahdistavat tunteet pistetään syrjään lääkkeillä, alkoholilla tai vaikkapa soppailemalla.

Tunteiden patoamisesta ei kuitenkaan seuraa hyvää. Sen tietää kahden aikuistuvan nuoren äiti Päivi.

Vuosi sitten hän poti pitkittyvää niskajumia ja palan tunnetta kurkussa. Tutkimusten jälkeen lääkäri nosti kädet pystyyn.

– Minusta ei löytynyt fyysistä vikaa. Lääkäri kirjoitti rauhoittavia kolmiolääkkeitä ja sanoi, että syy löytyy tunnepuolelta, Päivi kertoo.

Hän päätyi tunnekehoterapeutti Sari Saarion vastaanotolle. Saarion asiakkaista valtaosa on erityisherkkiä, jotka aistivat vahvasti kehoaan ja tuntemusten yksityiskohtaisia vivahteita.

– Erityisherkkyys on rikkaus, mutta se asettaa myös haasteita omassa kehossa ja tässä maailmassa elämiseen. Hermojärjestelmä ylivirittyy helposti, jolloin keho ja mieli saattavat siirtyä taistele ja pakene -tilaan, lähes 20 vuotta vastaanottoa pitänyt Saario sanoo.

Erityisherkkyyden käsite on tullut laajemmin tutuksi vasta viime vuosina.

Suomen Erityisherkät -yhdistys perustettiin muutama vuosi sitten tekemään ilmiöitä tunnetuksi ja ajamaan yli tuhannen jäsenen asiaa.

Erityisherkkyys ei ole sairaus tai diagnoosi, vaan ominaisuus kuten temperamentti. Ymmärryksen lisääntyessä haasteetkin voi kääntää voimavaroiksi. Erityisherkät ovat usein luovia, intuitiivisia, empaattisia ja tunnollisia.

Toisaalta aistiherkkinä he kuormittuvat muita helpommin esimerkiksi kiireestä, melusta tai negatiivisesta ilmapiiristä. He voivat tuntea itsensä erilaisiksi ja ulkopuolisiksi.

Päivi sai Sari Saariolta apua tunteiden kohtaamiseen ja vapauttamiseen kehosta. Niiden syiksi löytyi vuosien takaisia, unohduksiin jääneitä ongelmia.

Päivi tapaa Saariota kerran kuukaudessa ja harjoittelee omatoimista tunteiden vapauttamista. Turvattomuutta aiheuttavat tunteet oireilevat kehossa voimakkaimmin ja tarvitsevat usein vapautuakseen tukea.

– Sanon pelolle, että tervetuloa. Annan tunteen tulla ja pyyhkäistä kehoni läpi. Muutamassa minuutissa tunne on yleensä poissa, hän kertoo.

Äskettäin perheen kissa oli muutaman päivän kadoksissa. Tilanne sai Päivissä aikaan syvää huolta ja epätoivoa. Muu perhe suhtautui lemmikin tilanteeseen rauhallisemmin.

Saarion mukaan erityisherkkä voi olla perheessä se, joka kanavoi myös puolison ja lasten tunteita.

– Olen aina ollut joukossa se, joka yrittää välttää ristiriitoja ja pitää yllä hyvää tunnelmaa, Päivi sanoo.

Hermosto käy ylikierroksilla

Erityisherkkyys on synnynnäinen hermojärjestelmän ominaisuus.

Siihen liittyy tahdosta riippumattoman hermoston herkkä reagointi

Erityisherkkä voi reagoida voimakkaasti tilanteissa, jotka eivät herätä useimmissa minkäänlaista reaktiota.

Myös keskushermostoa aktivoivat aineet kuten kofeiini ja muut stimulantit voivat aiheuttaa reaktioita.

Usein reaktiot ovat varsin näkymättömiä, esimerkiksi sydämen sykkeen kiihtymistä.

Noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä on erityisherkkiä.

Lähde: Suomen Erityisherkät

Written by:

Anne Kanerva

Jätä kommentti